Zemljište za gradnju - Prodaja - Boljevac

BOLJEVAC-MIROVO-12 PLACEVA-PODNOŽJE PLANINE RTANJ

5,000 € InStock Other Currencies
 
Boljevac - RS -
Date Available: 09/05/2022
ID: 500041007-56
Ukupno kvm
798
Veličina parcele (m²)
798
Opis naselja

Mirovo je naselje u Srbiji u opštini Boljevac u Zaječarskom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 140 stanovnika (prema popisu iz 2002. bilo je 183 stanovnika).
Mirovo se nalazi u podnožju planine Rtanj, u dolini Mirovske reke (Mirovštica), jedne od pritoka Crnog Timoka. Na zapadu se graniči sa atarom sela Lukovo i Jablanica, na severu atarom sela Mali Izvor, na jugu sa Šarbanovcem, a na istoku sa atarom Boljevca, Ilina i Rtnja. Reljef je brdsko-planinski sa najvišom tačkom od 1.565 metara (Šiljak).
Osim Mirovske reke kroz katastarsku opštinu prolazi i Selski potok od koga se stvara poznati Boljevački potok - Zmijanac.
Mirovo je četvrto najmanje naselje opštine Boljevac sa samo oko 150 stanovnika. Južno od sela se nalazi čuvena planina Rtanj sa najvišim vrhom u opštini.
Rtanj
Planina se naglo diže iz ravnice i završava skoro pravilnom kupom, pa mnogi veruju da je i Rtanj piramida slična onima u susednoj Bosni. Rtanj je u podnožju uglavnom sastavljen od peščara i stena, a u višim delovima od krečnjaka. Sa južne strane padovi su blagi i prema podnožju se prostire visoravan koja se lagano spušta ka Soko Banji. Na severnoj strani Rtanj je izrazito odsečen sa oštrim grebenom pri vrhu. Na istočnom kraju grebena, uzdiže se glavni vrh Šiljak. Severna strana planine prekrivena je šumama i pašnjacima, obrasla autohtonim biljnim vrstama i obiluje izvorima pitke vode. U Ovom delu se nalazi i lovište koje se prostire na 6368 ha. Najčešća lovna divljač su srne i divlje svinje.
Rtanj je „poznat“ po tom što svoje posetioce muči žeđu. Sva voda otiče kroz krečnjak, ponire, a onda, u nižim delovima, izbija u jakim vrelima po ivici planine. U podnožju se nalaze ledenice iz kojih je moguće izvaditi led koji se formira usled neprekidne promaje koja obara temperaturu u ledenici. Rtanj je čuven i po afrodizijačkoj travi od koje se pravi čuveni rtanjski čaj. Sve donedavno bile su organizovane berbe rtanjskog čaja, ali odskoro je na snazi zabrana branja zato što je zabrinjavajuće proređena.

Karakteristike:

Lokacija
Odličan pogled
U mirnom kraju
Pogled
Sve informacije koje nudi agent/broker smatraju se pouzdanim, ali nisu garantovane i trebaju biti nezavisno potvrđene. Ne postoje nikakve garancije ili zastupanja.
Agent
Aleksandra Denić Aleksandra Denić Josifa Pančića 17
Niš, Centralna Srbija, Srbija
18000

Aleksandra Denić

EUR Srbija RE/MAX RE/MAX Living Style - N. Đorđević PR, Reg. No 1106 Niš Josifa Pančića 17
Niš, Centralna Srbija, Srbija
18000

Prikaži...
Prikaži...

POŠALJITE PORUKU

 
Aleksandra Denić Aleksandra Denić Josifa Pančića 17
Niš, Centralna Srbija, Srbija
18000

EUR Srbija RE/MAX RE/MAX Living Style - N. Đorđević PR, Reg. No 1106 Niš

Izabrane nekretnine

Podelite & uporedite


Nedavno pregledano

Podelite & uporedite